Hisse Senedi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Hisse senetleri BIST’te işlem gören şirketlerin halka açtığı ve bir değişiklik yapılmadığı sürece sabit sayıda bulunan değerli kâğıtlardır. Diğer bir ifade ile anonim şirketi düşünün ve sermayesinin belli paylara bölünmesine yardımcı olan hisseleri aklınıza getirin. Bu payların halka açık olan yüzdesinin ifade edildiği senet sayısı ise BIST (Borsa İstanbul) işlemlerine açıktır ve BIST ile anlaşması olan her aracı kurum ile talimat vermeniz mümkündür.

Adi ve İmtiyazlı Hisse Senetleri

Adi ve İmtiyazlı Hisse SenetleriŞirket karından pay alma, yönetimde söz sahibi olmak, oy kullanma faaliyetlerine katılma gibi hakları veren değerli kâğıtlara adi imtiyazlı hisse senetleri denir. Hisse senetleri ile kıyaslandığı zaman daha fazla özellik ve ayrıcalık tanıyan, temettü dağıtım hakları sunan, ana sözleşmede söz konusu olan koşulları sağlayan senetlere imtiyazlı hisse senetleri diğer bir ismi ise altın hisse adı verilir. Belirli kişilerin adını içeren ve onlar için düzenlenmiş anonim ortaklık içerisinde temsil ettiği oranı belli olan kıymetli evraklara nama yazılı hisse senedi denir.

Hisse Senedi Ne Zaman Alınır? Bilgi Almak için Tıklayın.

Herhangi bir isim bilgisi bulunmayan ve senetlere hamiline yazılı senetler denir. Hisse fiyatından daha yüksek ve net olarak yazılan nominal değerinden daha yüksek olarak belirlenen kâğıtlara primli hisse senedi, yazılı olan nominal rakamdan çıkarılma işlemi yapılıyorsa primsiz hisse senetleri ismi verilir.

Diğer Hisse Senetleri

diger-hisse-senediBir şirketin kuruluş aşamasında ya da sermaye artırım talebi sırasında çıkarılan senetlere bedelli, şirketin faaliyetindeki varlıklardaki değer artışı yaşanmasına neden olan ve bu rakamların sermaye artırımına eklenmesi ile oluşan senetlere bedelsiz hisse senedi adı verilir. Şirketin kuruluşunda yer alan ve kişilere sunulan senetlere kurucu hisse senetleri denir. Şirket karından almak için fırsat tanınır. İntifa senetlerinin özellikleri arasında ise alacak veya hizmet karşılığında oluşturulan ortaklık gibi ayrıcalık sunulmaması gibi bilgiler yer alır.

Borsa Piyasası Hakkında Bilgiler

Borsa Piyasası Hakkında BilgilerRiski ve getirisi yüksek, kaldıraç oranı değil mevcut paranız ile ya da A grubu senetler için kredili işlemlerde bulunma imkânınızın olduğunu belirtelim. Hesabınızdaki parayı yatırım hesabınıza aktarırsınız ve hisse işlemlerinde kullanırsınız. Örneğin 1000 lot bir hisseden aldınız ve sattınız. Kar yapın ya da yapmayın tüm para Takasbank ile 2 iş günü saklanmak yani bloke olmak zorundadır. Bu iki iş günü içinde elbette Takas bakiyesi ile işlem yapabilirsiniz. Lakin para çekmek istiyorsanız en az 2 iş günü çekmek istediğiniz tutar kadar işlem yapmamalı ve paranın 2 iş günü sonunda banka hesabınıza aktarılmasını beklemelisiniz.

Hisse Senedi Yatırımı Nasıl Yapılır? Öğrenmek için Tıklayın!

Hisse işlemleri akıllı telefon, tablet, bilgisayarlar ile yapılabildiği gibi canlı izlemek için aylık lisansa sahip olmanız gerekiyor. Bazı bankalar ve aracı kurumlar gelişmiş yazılım araçlarını ücretsiz sunarken her ay belli bir işlem hacmine ulaşmanızı şart koşmuşlardır. Hisse alırken ve satarken komisyon ödersiniz ayrıca BSMV vergisi de otomatik tahsil edilir.

Paylaş...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn