Borsa Yatırımcısı Nasıl Olunur?

Borsa işlemlerine başlamak ve bir yatırımcı olmak için sarf edilen zaman giderek kısalmaya başladı. O andaki başvuru sayılarına göre incelemeler, kabul veya ret aşaması yaklaşık 1-2 haftada gerçekleşmektedir. Yasalarda kısıtlı bir durumunuzun olmaması, 18 yaşını doldurmanız, aracı kurum vasfındaki şirketlerde bir yatırım hesabınızın olması yeterlidir. SPK’nın, internet adresinden aracı kurumlara ulaşabilirsiniz.

Peki, borsa yatırımcısı nasıl olunur, bakalım:

İlk İşlem Tecrübeniz Nasıl Olmalıdır?

Borsada ilk işlem tecrübesi ve deneyim kazanma aşaması bize göre gerçek hesaplarda yapılmaması gerekiyor. Veyahut bu olacaksa 100 – 200 TL gibi rakamlar ile başlanmalıdır. Ortaya bir servet ekleyip, hisse macerasına girmek sizlerin zarar yaşamanıza neden olabilir. Şöyle ki, 100.000 TL paranız var ve bir noktadan hisse aldınız ve bekliyorsunuz. O anda piyasa yapıcılar ellerindeki senetlerde bir miktar satış yaparak, hisselerin % 20 gibi 1 – 2 günde düşmesini sağlayabilir.

Borsada başarı nasıl yakalanır, öğrenmek için tıklayınız.

Panik yaptığınızda hisselerinizi daha düşük rakamlar ile başkasına geçmesine neden olursunuz. Bunun yerine derinlik ve takas analiz bilginizin olması, piyasa yapıcıların maliyet rakamlarına yakın bölgeleri araştırmanız ve bunun da yurt içi ve dış piyasalar açısından temel analiz bakımından mantıklı zamanlarda yapılmasını biz öneriyoruz. Bir günde % 20 gibi düşüşler yaşamamak için A grubu içerisindeki yüksek hacimli senetler incelenebilir.

Borsa Hakkında Bilginiz Yoksa Ne Yapabilirsiniz?

Küçük yatırımcıların yaptıkları hatalardan bir tanesi spekülatif yani çok hızlı düşebilen, yükselebilen senetlerde işleme başlamaktır. Bu şekilde paralarını hızlıca artıracaklarını düşünebiliyorlar. Örneğin %100 artışı birkaç haftada yapan bir hisse tekrar aynı desteğe gelince hemen alınması risktir. Veyahut bu yükselişi gerçekleştirirken hisse almak her zaman bu şekilde yükseliş olmayacağı ve geri dönüşün kısa zamanda başlayacağı zamanlarda panik yapmanıza neden olabilir.

Bizim önerimiz işlem hacmi yüksek olan senetlerde işlem yapmanızdır. Bunun için BIST endeksinin analizine dikkat edin. Günlük grafiği açıp iki tepe veya iki dip noktası çizilir, üçüncü noktaya gelindiğinde piyasa tepkisi ölçülür. Hareketli ortalamalar eklenebilir. Hazır teknik analiz çalışmaları sunan kurumların ifadeleri analize dahil edilir.

BIST 100 daha ne kadar düşer, öğrenmek için tıklayınız.

İsterseniz burada destek direnç noktalarına odaklanabilirsiniz. Ayrıca yurtdışı piyasalardaki gelişmeler pek çok haber sitesinde yayınlanmaktadır. İşlem yapmanız gereken A grubu hisseleridir ve spekülatif olarak aşırı düşmesi veya yükselmesi nadiren olmaktadır. Son olarak altın fonları da değerlendirilebilirsiniz.

Verilerin Etkileri Nasıl Yorumlanmalıdır?

Sabah 09.30’da piyasa ekranını açtınız ve endeksin %1 gerilediğini ve düşmeye devam ettiğini gördünüz. Dün gelişen FOMC tutanakları, FED başkanı konuşması, tarım dışı istihdam verisinin hep aynı günde açıklanmasının buna neden olduğunu piyasa haberlerinden anladınız. Risk alarak elinizde senet bulundurdunuz. Yani doların değerlenmesi yurt içi piyasalar için pek verimli değildir.

Bu gibi verilerin açıklanma sürecinden önce belki dolar veya altın fonlarını araştırmaya başlamanız daha mantıklı olabilir. Etkisi bir hayli büyük olduğu için kazanma ve kaybetme rakamları önemli boyutlara ulaşabilir, dikkatli olmanızı biz öneriyoruz.

Paylaş...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn