Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Vazgeçilmez yatırım aracımız olan altın, finans piyasalarında yatırım yapan yapmayan hemen herkes tarafından takip edilen bir enstrümandır. Belli bir miktar birikimi olan herkes, çeşitli yollardan altın yatırımı yapar. Annelerimizin yastık altı denen şekilde yaptığı yatırımların yanı sıra günümüzde forex gibi daha avantajlı piyasalarda işlemler gerçekleştirilmektedir.

Altın yatırımı yapan herkesin bilmesi gereken bir konu, fiyatların nelerden etkilendiği konusudur. Altın fiyatlarının hangi faktörlerden etkilendiği ve neye göre değişim gösterdiği bilinmelidir. Küçük veya büyük her yatırımcının altın fiyatlarında meydana gelecek değişiklikleri bilmesi gerekiyor. Zaten annelerimizin kuyumcudan yaptığı yatırım için bazı kriterleri vardır. Örneğin birçoğu doların değerini takip eder ve buna göre altın fiyatının ne olacağını tahmin eder. Elbette altın fiyatları üzerine etkili olan tek kriter dolar değildir. Altın fiyatları üzerine detaylı bilgi veren yazıyı okumak için buraya (paratic.com) tıklayın.

Fiyatların arz ve talep faktörlerine bağlı olarak oluştuğunu hemen hepimiz biliyoruz. Önemli olan ise altın arz ve talebinin nelerden etkilendiğidir. Altın fiyatları hakkında en doğru tahminleri yapabilmek için de hem arz hem de talep üzerine etkili olan faktörleri bilmeniz gerekiyor. Altın arzını oluşturan faktörlerden başlayacak olursak; yalnızca madenlerden çıkarılan altını görmeyeceksiniz. Çünkü merkez bankalarının elinde bulunan rezerv altın, hurda altın da arzı etkileyen faktörlerdir. Aynı zamanda altın üretiminde öncü olan ülkelerde yaşanan gelişmeler de arz üzerinde etkilidir.

Madenlerden çıkarılan altın, piyasa fiyatına göre değerlenmez. Çıkarma maliyetine ve kullanılan tekniklere göre değerlenir. Madencilikte oluşan maliyet artışı, altın fiyatını doğrudan etkileyen bir konudur. Ayrıca altın çıkarma maliyetinin, piyasa fiyatının üzerine çıkması da madenlerin zarar edeceği anlamına gelir. Ama altın fiyatları genel olarak maliyetin altında kalıcı bir hareket izlemez. Merkez bankaları ise ekonomik krizler ve uluslararası ödeme zorlukları ile karşılaşmamak için rezerv olarak altın bulundururlar. Ayrıca altın, enflasyona karşı korunma özelliği taşır. Rezerv olarak bulundurulan altın da arz üzerinde direkt etkilidir ve rezervlerin artması, fiyatların yükselmesine neden olacaktır.

Altını talep yönünden etkileyen faktörler ise fiziki altın talebi, güvenli liman özelliği, enflasyon beklentileri ve doların diğer para birimleri karşısındaki değeridir. Piyasalarda güvensizliğin artması sonucunda altın talebi, güvenilir olma özelliği nedeniyle artar. Bu sayede de fiyatlar yükselişe geçer. Ayrıca küresel anlamda enflasyon beklentilerinin artması da korunma amaçlı olarak altın talebini arttırır.
Bir altın yatırımcının arz ve talep ile ilgili bu konuları iyi bir şekilde öğrenmesi gerekiyor. Piyasalarda açıklanan verileri ve küresel anlamda piyasaları takip edip yorumlayarak altın fiyatlarının geleceği hakkında doğru yorumlar yapabilirsiniz.

Paylaş...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn